En arborist vet hur man kapar en kvist

Nu har tujan på tomten blivit alldeles för stor. Tuja är en buske/träd med barr. Har försökt att putsa den under åren, men missat detta när den blev större. Tujan är nu närmare 5 meter hög och börjar skymma utsikten mot grannen. Funderade på att kapa ned den själv med en såg men tror att det är bättre med en arborist som löser trädfällningen. Om du är i krokarna kring Borås finns det ett par arborister att välja på, en du kan kika på är https://www.börjesträdfällning.se/

Det går att fälla tujan själv men den ska även kapas och transporteras till en återvinningscentral med släpvagn. Anlitar jag en arborist slipper jag alla arbetsmomenten och sparar mig besväret att stå på en vinglande stege med en såg. Funderar du på vad det kostar att anlita en professionell trädkapare kan du kontakta Börjes Skog & Trädgårdstjänst för att få en prisuppgift.

Arborister är utbildade i att fälla träd på ett säkert sätt som skyddar huset och närliggande fastigheter.

Min granne anlitade en arborist för ett par ekar på tomten minns jag. Det var två personer som arbetade ihop och fällde träden. De hade klätterskor, säkerhetslinor, hjälm, motorsåg och ett par sågar. Trädfällningen skedde relativt snabbt och det var intressant att följa deras arbete på plats. Den ene personen klättrade upp i eken med en såg. De fäste rep runt trädet och därefter började arboristen i trädet att kapa mindre grenar som föll ned på marken. Efter några minuter kapades toppen på trädet och med ett ryck drog de ned kapade trädet till marken. Så arbetade de sig succesivt nedåt tills trädet var kapat hela vägen ned till marken.

Grenar samlades ihop på ett stort släp. När allt var packat åkte de iväg med ekipaget till en återvinningscentral. Allt blev klart samma dag.

… förväntar mig något liknande arbete med min tuja på tomten. Hoppas de kan komma redan nästa vecka och kapa ned busken. Jag vill bara ha bort den nu och betalar gärna en slant för arbetet. Undra hur de gör med roten på tujan? Den borde gå att få bort. De kanske har specialverktyg för att ta bort rötter. Jag tror att en stubbfräs är effektiv för att få bort stubbar.