Hyra lägenhet i andra hand

Det kan hända att du är på jakt efter att hyra lägenhet i Stockholm, Malmö eller Göteborg, men det finns några saker du ska tänka på innan du skriver på något kontrakt. Det är inte helt ovanligt att lägenheter i storstäder hyrs ut och att kontrakt saknas, det vill säga att lägenheten hyrs ut på svarta börsen. Eller att du som hyresgäst tvingas att betala ett förskott i kontanter till någon som stoppar dina pengar i fickan och försvinner. Skriv aldrig på något du känner dig tveksam till eller som inte är helt korrekt. Dra alltid öronen åt dig om du tycker att något är för bra för att vara sant, då är det ofta tyvärr också det. Ta reda på all fakta om andrahands-uthyrning innan du börjar leta efter lägenhet, då är du förberedd och känner till de flesta kryphål och kan vara konstruktiv i ditt resonemang.

Lägenhet i andrahand

För den som hyr ut gäller att hyresvärden alltid måste ha godkänt att det är ok att hyra ut i andrahand men det är möjligt att överklaga till hyresnämnden och hyresvärden inte godkänner det. Innan du ber hyresvärden om lov för uthyrning så ska du fundera på vad du ska ange för orsak till uthyrning, du kan nämligen inte hyra ut som du känner för utan måste ha en giltig orsak. Det kan vara på grund av att du har fått ett jobb i en annan stad som du vill prova på, eller att du har börjat studera på annan ort. Skulle du vilja låna ut din lägenhet till en person som inte behöver betala hyra så måste du också ha tillåtelse eftersom den här personen kan förstöra något i din lägenhet. Det kan till och med gå så långt att du riskerar att bli vräkt om du inte följer dessa regler om att hyra ut i andrahand.

Tips – hyra ut lägenhet

Ett tips är att du alltid tar bilder på lägenheten innan du lämnar den ifall det skulle bli skador på golv, väggar, tak eller vitvaror och inredning. Då måste du ha bevis ifall du ska kunna driva ärendet till domstol. Tänk också noga igenom hur du ska utforma kontraktet, framförallt under vilken tidsperiod du ska hyra ut. Om du inte vet exakt hur länge du har tänkt att vara borta så skriv ett löpande kontrakt för då har du tre månaders uppsägningstid i alla fall. För att slippa oron att din tillfälliga hyresgäst inte betalar hyran i tid så ta det säkra före det osäkra och fortsätt betala hyran själv och be din hyresgäst att föra över pengarna till dig sedan.

Äger du en bostadsrätt är det för det mesta lättare att få ett godkännande från bostadsrättsföreningen men ta det aldrig för givet att du får lov att hyra ut. Det här är bara några av de regler som finns gällande uthyrning i andrahand, läs på så mycket du kan oavsett om du är uthyrare eller hyresgäst.